Laan van Berlijn 329

2034SM Haarlem

Heeft u vragen?

088-4646800

Stuur een email

info@tyclean.nl

Schoonmaakmiddelen van vroeger tot nu

Werken bij TyClean? Bekijk onze vacatures.

Vroeger en nu: tips voor schoonmaken met groene schoonmaakmiddelen

Schoonmaken is iets wat we allemaal moeten doen, maar de manier waarop we het doen is de laatste jaren flink veranderd. In dit artikel blikken we terug op hoe er vroeger werd schoongemaakt en geven we tips voor schoonmaken met meer milieuvriendelijke producten. Lees snel verder voor deze interessante kijk op het schoonmaken van vroeger en nu!

Hoe werd er vroeger schoongemaakt?

Vroeger was schoonmaken heel anders dan tegenwoordig. Er waren bijvoorbeeld nog geen wasmachines, dus alle kleding moest met de hand gewassen worden. Ook waren er minder schoonmaakmiddelen beschikbaar in de supermarkt. Men maakte daarom veel gebruik van natuurlijke producten uit de keukenkast of de tuin voor het schoonmaken.

Zeep

Een product dat vroeger veel gebruikt werd bij het schoonmaken is zeep. Met name groene zeep werd voor van alles ingezet, van het wassen van de vloeren tot het reinigen van kleding. Groene zeep is gemaakt van plantaardige oliën en heel effectief tegen vet en vuil. Het is daarnaast ook beter voor het milieu dan de meeste schoonmaakmiddelen tegenwoordig.

Azijn

Azijn werd ook al veel toegepast bij het schoonmaken. Azijn helpt goed tegen kalkaanslag en werkt ontvettend. Het kan dan ook prima worden gebruikt om bijvoorbeeld de badkamer of de oven schoon te maken. Ook tegen nare luchtjes in afvoeren of de koelkast is azijn zeer effectief.

Citroen

Het citroensap in citroenen heeft net als azijn ontvettende en ontkalkende eigenschappen. Citroen kon vroeger dan ook voor veel schoonmaakklusjes ingezet worden. Denk aan het reinigen van de wasmachine of het verwijderen van vlekken uit kleding.

Soda

Een ander product dat vroeger vaak gebruikt werd is soda, ook wel bekend als natriumcarbonaat. Door soda op te lossen in warm water, ontstaat een krachtig schoonmaakmiddel. Hiermee kunnen bijvoorbeeld vieze ovens of aangekoekte pannen gereinigd worden. Ook tegen vet en vlekken werkt soda erg goed.

Tips voor schoonmaken met natuurlijke producten

Tegenwoordig zijn er talloze chemicaliën en schoonmaakmiddeltjes te koop in de supermarkt. Maar wist je dat je met een paar natuurlijke producten uit je keukenkast of de biowinkel je huis ook prima schoon kunt krijgen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Azijn tegen kalkaanslag

Meng onverdunde azijn met water in een sproeifles en spuit hiermee sanitair, tegels en kranen in de badkamer in. Laat dit 5 tot 10 minuten intrekken en spoel het daarna goed schoon met water om de kalkaanslag te verwijderen. Azijn lost de kalk op een natuurlijke manier op.

Citroen tegen vet en vlekken

Citroensap is een prima vlekkenverwijderaar. Dep een vlek meteen met onverdund citroensap en laat even inweken, waarna je het met schoon water na kunt spoelen. Ook kun je het goed gebruiken om in de keuken vet op te lossen, bijvoorbeeld in een sopje om de oven schoon te maken.

Groene zeep tegen vieze vloeren

Los een eetlepel vloeibare groene zeep op in een emmer warm water. Maak hiermee de vloer schoon met een dweil of mop. Groene zeep werkt super tegen vuil en vet en zorgt voor een mooie glans op de vloer. Ook voor het wassen van gordijnen is het heel geschikt.

Soda tegen aangekoekt vet

Maak een pasta van 3 eetlepels soda en een beetje water. Smeer dit op aangekoekte pannen of ovenschalen en laat 5 tot 10 minuten inwerken. Daarna even schrobben met een spons en afspoelen. De soda lost het aangekoekte vet op een milieuvriendelijke manier op.

Afwasmiddel tegen vieze ramen

Een paar druppels afwasmiddel met water in een plantenspuit maakt vieze ramen weer stralend schoon. Spuit het mengsel op de ruiten en veeg het daarna weg met een doek of raamwisser. Het afwasmiddel breekt het vuil af zonder schadelijke middelen.

Vergelijking natuurlijke schoonmaakmiddelen

Product Werking Toepassingen
Azijn Ontkalkend, ontvettend Tegels, kranen, sanitair, oven
Citroen Ontvettend, blekend Vlekken in kleding, vet in oven
Soda Ontvettend, schrobbend Oven, pannen, afvoer
Groene zeep Ontvettend, reinigend Vloeren, ramen, kleding

Tips voor schoonmaken met natuurlijke producten

Voor Gebruik
Streeploze ramen Groene zeep of afwasmiddel met water
Verwijderen van vlekken Citroensap
Tegen kalkaanslag Azijn
Vette oven Soda pasta
Vieze vloeren Groene zeep

Conclusie

Schoonmaken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige producten uit je keukenkast of de natuurwinkel kun je je huis prima schoonhouden. Het is vaak nog effectiever én beter voor het milieu dan dure chemische schoonmaakmiddelen. Probeer daarom eens azijn, soda, citroen of groene zeep en ontdek hoe schoon het wordt!

Wat onthoud je?

  • Vroeger werd er veel met natuurlijke producten als sodawater, azijn en citroen schoongemaakt
  • Producten als groene zeep, citroen en azijn werken goed tegen vuil, vet en kalkaanslag
  • Met natuurlijke keukenproducten kun je je huis efficiënt schoonmaken
  • Het is vaak beter voor het milieu dan chemische schoonmaakmiddelen

Veelgestelde vragen over schoonmaken

1. Hoe maak ik mijn oven schoon met natuurlijke producten?

Meng 3 eetlepels soda met een beetje water tot een pasta en smeer dit aan op de vieze delen van de oven. Laat 5-10 minuten inwerken en maak daarna schoon met een vochtige doek. In plaats van soda kun je ook een sopje van afwasmiddel en warm water gebruiken. Hiermee oven ingesmeerd, 15 minuten laten inwerken en daarna afnemen.

2. Hoe verwijder ik kalkaanslag in de badkamer op een natuurlijke manier?

Onverdunde azijn is perfect tegen kalkaanslag. Meng azijn met water in een plantenspuit en spuit hiermee tegels, kranen en sanitair in. Laat 5-10 minuten inwerken, dan kalk met sponsje verwijderen en naspoelen met water. Ook citroensap werkt goed tegen kalk.

3. Hoe maak ik mijn wasmachine schoon zonder chemische middelen?

Maak een mengsel van 2 koppen soda, 1 kop azijn en 1 kop citroensap. Giet dit mengsel in de lege wasmachine en laat een uur werken. Daarna een warme was draaien zonder wasmiddel om de machine door te spoelen. De combinatie van soda, azijn en citroensap lost vuil en zeepresten op.

4. Hoe verwijder ik vlekken uit kleding op een natuurlijke manier?

Citroensap en groene zeep zijn uitstekende natuurlijke vlekkenverwijderaars. Dep verse vlekken meteen met citroensap en laat even inwerken. Voor oude vlekken kun je groene zeep gebruiken door deze aan te brengen en te laten intrekken, daarna met lauw water uitspoelen.

5. Hoe maak ik mijn ramen streeploos schoon met natuurlijke producten?

Meng 2 eetlepels vloeibare groene zeep met 4 kopjes warm water. Dompel hier een microvezeldoek in en wrijf de ramen schoon. afdrogen met een rubberen trekker. De groene zeep zorgt voor een streeploze glans. Ook afwasmiddel met water werkt goed.

6. Welke schoonmaakmiddelen uit de natuur kan ik nog meer gebruiken?

Naast soda, azijn, citroen en groene zeep zijn er nog meer natuurlijke schoonmakers. Denk aan natriumbicarbonaat tegen vieze geurtjes, scheerschuim tegen bezinksel in de vaatwasser, basisch water tegen vet en oliën en spiritus tegen inkt- en nicotinevlekken.

7. Hoe maak ik mijn schoonmaakmiddelen zelf met natuurlijke ingrediënten?

Je kunt eenvoudig je eigen schoonmaakmiddelen maken door natuurlijke ingrediënten als soda, groene zeep, citroen en plantaardige olie te mengen. Recepten zijn online te vinden. Zelf maken is vaak goedkoper en beter voor het milieu.

8. Zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen net zo effectief als chemische middelen?

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn zeker effectief, maar werken iets trager dan chemische middelen. Ze vergen dus soms wat meer schrobben of langere inwerktijd. Maar met de juiste toepassing zijn ze zeker een volwaardig alternatief. Bovendien beter voor je gezondheid en het milieu.

9. Waar kan ik natuurlijke schoonmaakproducten kopen?

Naast een gewone supermarkt, vind je natuurlijke schoonmaakmiddelen bij drogisterijen, de natuurwinkel of online shops. Hier kun je losse producten zoals groene zeep, soda en citroen kopen, maar ook kant-en-klare mengsels op basis van natuurlijke ingrediënten.

10. Hoe maak ik mijn afvoer schoon op een natuurlijke manier?

Giet een half kopje soda, gevolgd door een half kopje azijn in de afvoer. Laat een uur inwerken, dan kokend water erdoor spoelen om af te sluiten. Herhaal dit wekelijks om afvoeren schoon en fris te houden. De combinatie lost vet en vuil in afvoeren op.